26 agosto 2008

Ministarstvo kulture Republike Srbije

Sektor za medjunarodne odnose, evropske integracije i razvoj menadzmenta u kulturi pri Ministarstvu kulture Republike Srbije u svom zvanicnom sajtu opisuje program Integralna obnova kulturnog nasleđa jugoistocne Evrope koji je uveden u fazu finansiranja.
U okviru multilateralne saradnje jedan od projekata je i ARGE Donauländer - Vecera u susedstvu vezan za podunavsku saradnju. Projekat je inicirala radna grupa Kultura i nauka Dunavskog regiona (Arge Donau) a cilj mu je da prikaze kulturni identitet dunavske regije preko gastronomije.

Multietnicnost i multikulturalnost Dunava cesto se ogleda u multietnickom poreklu recepata. Recepte koji mogu da se koriste, trebalo bi da prate i zanimljive price o njihovom nastanku, vezi sa istorijskim licnostima ili anegdote, za sta je zaduzen Etnografski muzej iz Beograda.

U planu je izrada dunavskog menija, gde bi svaka zemlja trebalo da predlozi meni tipicnih jela i pica dunavskog regiona, koji bi kasnije bio publikovan u zajednickom izdanju podunavskih zemalja.
Essen in der Nachbarschaft

Nessun commento:

Posta un commento