8 novembre 2008

Krec, mon amour

Krec bih toplo preporucila svima. Taj klasicni i trajni zidni oblog u harmonicnom je spoju sa starim gradjevinama, povrsini ostavlja mogucnost da prirodno dise, nema samo besumnjivo ugodan estetski izgled nego je i prirodno dezinfekciono sredstvo. Okrecen zid prijatan je na dodir, ima mek, barsunast i mat izgled i, suprotno uopstenom misljenju, ukoliko je dobro pripremljen (dovoljno "ostario") niti se mrvi, niti brasnavi.
Koristi se u mnogim zemljama; u Spaniji cak postoje zone u kojima PO ZAKONU kuce MORAJU biti okrecene – sa ciljem da zadrze svoj originalan izgled. Zid ne moze nego da crpi dobrobiti iz takvog materijala!
Kuce bez izolacije obozavaju krec: vlaga iz zidova tako moze isparavati umesto da se siri ispod plasticnog sloja modernih proizvoda koji formiraju nepropusni film na povrsini zida.
Vlaga vam u zidove dospeva na razne nacine:
  • 1 Kapilarni uspon (fizicki fenomen)
  • 2 Infiltracija
  • 3 Kondenzacija
  • 5 Kisa
  • 6 Incidentalni izliv
vidi: V E N E Z I A :-)
Zamislite sebe u sintetickoj odeci na 35°C – eto kako se oseca vasa kuca kad je zarobite u akrilik i slicne boje!
Jedna od malobrojnih negativnih cinjenica je da ne mozete kreciti iznad PV emulzije. Krec trazi upijajucu podlogu – omalterisan zid ili ciglu ili prethodno vec okrecen zid. A i nema nikakvog smisla obuci pamucnu majicu iznad plasticne kisne kabanice!
Krecu menjate boju dodajuci pigmente u prahu (ili moderne univerzalne koncentrisane boje, koje ja kao slikar izbegavam zbog neprirodnog tonaliteta). Zna se da ce boja koju napravite i vidite nakon susenja zida posvetleti za najmanje 3 tona! Znaci, morate sebi napraviti probu da biste shvatili kako ce ZAPRAVO ta boja izgledati.
Nisu SVI pigmenti pogodni za bojenje kreca: postoji spisak pogodnih pigmenata (za one sa manje iskustva) a profesionalci sigurno znaju da je krec alkalan i da "grize" organske pigmente. Generalno receno, zemljane boje(terre) i oksidi su o.k. (Nero d’avorio, Ocra gialla, Giallo di Marte, Giallo di Napoli, Terre di Siena, Terre d’ombra, Blu ceruleo, Blu cobalto, Blu oltremare, Viola di Marte, Rosso ossido, Verde smeraldo, Ossido di cromo, Terra verde)
Zivim u kuci od mesavine kamena i cigle ciji je najstariji deo sagradjen u 17. veku. Kamen je beli krecnjak (pietra di Casciana) iz lokalnog kamenoloma (Casciana Terme) koji je jos davno iscrpljen te zatvoren. Deo je lokalne tradicije a koristio se u sve svrhe, u skladu sa potrebama stanovnika zone prebogate maslinjacima i vinogradima: od izgradnje do stubova za vinograde...
Tesko ga je naci, cene su mu visoke, pa je deo mentaliteta ovdasnjih ljudi da ga po svaku cenu sacuvaju kao nerazdvojni deo sopstvenog kulturnog nasledja. Isti taj mentalitet cesto vodi gradjevinskim poduhvatima usmerenim prema tome da se sto vise sacuva originalan izgled kuce.
Potpuno delim isti stav i trudim se da sacuvam i istaknem sve interesantne elemente kuce: lukove, nise, svodove, drvenu krovnu konstrukciju, tavanice od cigle, originalna vrata i prozore... spisak je dugacak, a samim tim odrzavanje zahtevno.
No, ima smisla, ne samo kroz optiku detaljnog poznavanja i postovanja tipicnih lokalnih arhitektonskih i dekorativnih elemenata, materijala i zanata. Ova velika narodna bastina perfektno se uklapa u modernu ekolosku viziju zivota jer koristi lokalne resorse prirodnog porekla nestetne za coveka i njegovo okruzenje. Na kraju krajeva, zivim u zemlji u kojoj Leonardo da Vinci nije imao prodavnicu boja i lakova a, eto, ponesto je i naslikao... :-)
Zato nastavljam da kucu oslikavam iskljucivo krecom, kao nekada, dobro pazeci da i svi ostali materijali budu zdravi, po mogucnosti prirodni i ekoloski (domaci sapun, kazein, pivo, jaja, smokvino mleko, tutkalo od zeca, vosak...).
Fantasticna knjiga o prirodnim slikarskim tehnikama koju vam mogu toplo preporuciti i koja mi je vrlo otvorila horizonte je Traditional Paints and Finishes – Annie Sloan & Kate Gwynn.
O pigmentima mozete procitati ovde:http://www.sebinocolori.it/pigmenti/index.asp#1
ili ovde:http://www.kremer-pigmente.de/shopint/index.php?list=01

Mozda bi vas interesovalo:
Dekorativni motivi sa istoka
Akvareli enterijera
Trompe l'oeil: Graham Rust, Annie Sloan e Kate Gwynn