27 luglio 2010

Toskana i seoski turizam - spoj umetnosti, gastronomije i prirodne lepote

Kada je u pitanju seoski turizam, jedna od najomiljenijih meta u Italiji je sigurno Toskana, poznata kako po umetnosti tako i po dobroj hrani, neometanom odmoru u prirodi uz casu domaceg vina, pogacu sa sirom u maslinjaku ili u senci visokih, mirisnih borova.

Sta je to cini tako posebnom? Kako opisati njene cari?
Citave procesije posetilaca joj neumorno odaju cast stizuci iz dalekih ili bliskih krajeva sveta; na njene se obronke svakodnevno slivaju reke ljudi od kojih mnogi pozele da tu i ostanu do kraja zivota.

Seoski turizam u Toskani - dobra hrana, pesma cvrcaka u senci mirisnih borova, umetnost i neometan odmor u prirodi uz casu domaceg vina ucinice vas boravak u Italiji nezaboravnim

Tako se desi da na putovanju po Toskani naidjete i na naselja u kojima su natpisi na prodavnicama na engleskom jeziku ili shvatite da je covek koji vam objasnjava gde je najbliza poslasticarnica sa nenadmasnim italijanskim sladoledom zapravo - svajcarac.

Toskanski stil u oblasti unutrasnjeg uredjenja igra jos jednu znacajnu ulogu u rasprostiranju njene slave. Koja su to glavna obelezja toskanskog stila?

Ono sto ga prilicno definise je upotreba zemljanih boja (terre) kao oker, cigla ili maslinasto zelena koje pomazu da se slikovito docara toskanski nacin zivota medju vinogradima i maslinjacima, u visevekovnim kucama izgradjenim od mesavine kamena krecnjaka i rucno pravljene cigle na pozadini zlatnih brda i drvoreda cempresa.

Zbijena naselja sagradjena na brdima mekih linija cesto su sacinjena od kuca cije su fasade okrecene pastelnim bojama raznovrsne palete. Uokvirena izdasnim zelenilom na terasastim padinama i raskosnim cvecem cine idilicnu sliku koju sa sobom ponese svako ko je bar jednom posetio Toskanu.

Ono sto nam se cini toskanskim stilom zapravo je rezultat mesavine kulturnog nasledja raznih stilova iz antickog doba, pre svega grckog i rimskog, i onog iz renesansnog perioda. Snagu mu daje siroka upotreba prirodnih materijala kao mermer, kamen i kovano gvozdje a zamah arhitekti, dizajneri, slikari, dekorateri i sposobne zanatlije koji ne priznaju granice u kreativnom stvaranju.

Naprotiv, njihova je misija ta da ih svakodnevno prevazilaze u potrazi za novim metodama izrazavanja konstantne ljudske potrebe za „lepim“ u predivnom toskanskom kontekstu.
Bilo da se radi o farmama razbacanim po brizljivo obradjenim poljima ili o raskosnim vilama, o maloj ali bujnoj basti zaklonjenoj od pogleda ili onoj bogatoj renesansnoj brizljivo orezanih raznovrsnih oblika, takva se potreba uvek nezadrzivo izrazi na bezbroj nacina, kao hiljadama malih i pedantnih poteza cetkicom na brizljivo oslikanom platnu.


2 commenti:

  1. I'm sure your place is delightful. Have you not converted your farmhouse to a guest haven? See? Now I have an additional reason to return to Italy.
    I have I lot to learn from your slow life/slow art approach.

    RispondiElimina
  2. Dear lakeviewer, your comments are always so hopelessly nice!
    I hope not to cause you too much nostalgia writing about our Italian garden; I can imagine how much you miss your old home...

    RispondiElimina